imbir na odchudzanie
Blog Odchudzanie i dieta

Imbir na odchudzanie – fakty i mity

Imbir jest szeroko badany i ma długą historię stosowania. Uważa się, że ma on właściwości odchudzające, między innymi. Sprawdziliśmy, co nauka mówi na ten temat.

Czy imbir odchudza?

Imbir ma działanie odchudzające, jak wynika z badań na zwierzętach. Gingerol jest aktywnym składnikiem imbiru, który odpowiada za jego korzyści zdrowotne.

Zdolność imbiru do pomagania ludziom w utracie wagi została potwierdzona badaniami na zwierzętach. Gingerol, bioaktywny składnik imbiru, został podany otyłym szczurom i spowodował znaczną redukcję masy ciała. Zauważono również spadek poziomu glukozy we krwi i wrażliwości na insulinę, co sugeruje, że imbir nie tylko przyczynił się do redukcji wagi, ale również do metabolizmu węglowodanów (który jest istotne dla utraty wagi).

Inne badanie wykazało, że ekstrakt z imbiru zapobiega przybieraniu na wadze i insulinooporności u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową. Myszy te miały również obniżony poziom cholesterolu i trójglicerydów, które są czynnikami ryzyka chorób serca.

Polecamy: tabletki na odchudzanie

Badania nad imbirem i utratą wagi u ludzi są rzadkie, ale istnieją pewne dowody na to, że imbir może pomóc ludziom schudnąć

Podobne wnioski wyciągnęli inni naukowcy, którzy stwierdzili, że wzbogacenie wysokotłuszczowej karmy szczurów w dodatek imbiru spowodowało obniżenie masy ciała zwierząt.

Ciekawych wniosków dokonali chińscy naukowcy, którzy stwierdzili, że myszy karmione dietą wysokotłuszczową, do której dodano sproszkowany imbir, miały niższą masę ciała niż te, które nie otrzymywały suplementów. Sugeruje to, że spożywanie imbiru zmniejszyło przyrost wagi. Co więcej, badania te odkryły, że myszy, którym podawano imbir, gromadziły mniej tłuszczu (odkładanie się).

Imbir jest powiązany z brązowieniem tłuszczu, jak twierdzą naukowcy. Jakie jest tego znaczenie? Biała tkanka tłuszczowa została przekształcona w brązowy tłuszcz u myszy karmionych imbirem. Jakie jest tego znaczenie? Ilość białej tkanki tłuszczowej, która zatrzymuje energię w organizmie i gromadzi tłuszcz, zmniejszyła się. Brązowa tkanka tłuszczowa, która pomaga spalać tłuszcz i kalorii, wzrosła.

A co z ludźmi? Naukowcy z Iranu odkryli, że imbir może zmniejszyć gromadzenie się tłuszczu brzusznego i przyrost masy ciała u kobiet. Badania te były cytowane przez komercyjne strony internetowe sprzedające suplementy zawierające imbir jako środek odchudzający.

Właściwości odchudzające imbiru u ludzi są niepewne. Możliwe, że imbir ma wpływ na redukcję masy ciała poprzez wiele ścieżek. Sugeruje się, że spożywanie imbiru może prowadzić m.in. do:

  • Zwiększenie termogenezy (wytwarzanie ciepła)
  • Zwiększenie wydatków energetycznych
  • Zwiększenie lipolizy (rozpadu tkanki tłuszczowej)
  • Hamowanie wchłaniania tłuszczów w jelitach
  • Kontrolowanie apetytu

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Metabolism badano wpływ spożywania sproszkowanego imbiru (2 gramy) ze śniadaniem na spoczynkowy wydatek energetyczny. Naukowcy nie odkryli znaczącego wpływu imbiru na całkowity spoczynkowy wydatek energetyczny. Oznacza to, że spożywanie imbiru nie ma znaczącego wpływu na nasz metabolizm (przemianę materii).

Imbir, wbrew powszechnemu przekonaniu, nie ma znaczącego wpływu na spalanie tłuszczu. To, co było pozytywne w tych badaniach, to fakt, że osoby spożywające imbir szybciej czuły się syte i miały niższe przewidywane spożycie pokarmu. W rezultacie można stwierdzić, że umiarkowane stosowanie imbiru zmniejsza apetyt i zapewnia większą sytość.

Z drugiej strony, podwójnie ślepe badanie z udziałem 80 otyłych kobiet wykazało, że sproszkowany imbir obniżył masę ciała, BMI, obwód talii i obwód bioder o 2 gramy.

Z kolei badanie przeprowadzone na małej grupie mężczyzn wykazało, że spożycie 1 g imbiru nie miało wpływu na obwód talii, WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder), zawartość tkanki tłuszczowej czy masę ciała.

Imbir tylko nieznacznie wspomaga odchudzanie. Skuteczność imbiru w odchudzaniu jest przedmiotem dyskusji. Niektóre badania wykazały, że spożywanie imbiru zmniejsza masę ciała, podczas gdy inne nie stwierdziły takiego efektu. Czy imbir może pomóc w odchudzaniu? Naukowcy z Iranu i Kanady postanowili rozwiązać ten problem, dokonując przeglądu wyników kilku projektów badawczych. Odkryli oni, że spożywanie imbir ma skromny efekt odchudzania, choć nie jest tak silny, jak niektóre inne naturalne składniki, takie jak zielona herbata lub kofeina. Jednakże, imbir może być bezpieczniejszą opcją dla tych zor innych warunków zdrowotnych.Badania nad imbirem i utrata masy ciała u ludzi jest mało, ale istnieją pewne dowody, że imbir może pomóc ludziom schudnąć .

Wiele różnych elementów są sprzedawane jako pomocy redukcji wagi. Rzeczywiście, niektóre z nich mogą pomóc w procesie odchudzania. Należy jednak stwierdzić, że najbardziej znaczący wpływ na redukcję masy ciała ma ujemny bilans energetyczny w diecie. Innymi słowy, chudniemy głównie poprzez spożywanie mniejszej ilości energii (kalorii) niż potrzebujemy.

Pozostałe właściwości Imbiru

Imbir okazał się obiecujący w leczeniu różnych dolegliwości, w tym cukrzycy. Należy zauważyć, że oprócz łagodnej redukcji wagi, imbir pomaga w wielu chorobach. Skuteczność imbiru została potwierdzona w następujących badaniach naukowych:

  1. Zmniejsza nudności u osób poddanych operacjom, a także chemioterapii. Dodatkowo imbir łagodzi nudności i wymioty u kobiet ciężarnych. Może być również skutecznym środkiem dla osób cierpiących na chorobę lokomocyjną.
  2. Obniża stężenie cholesterolu całkowitego, “złego cholesterolu” LDL i triglicerydów we krwi.
  3. Obniża ciśnienie tętnicze krwi
  4. Zmniejsza poziom glukozy we krwi

Stwierdzono również, że imbir ma właściwości przeciwzapalne i zmniejsza skurcze menstruacyjne.

Jak spożywać Imbir?

Imbir może być stosowany w wielu potrawach kulinarnych. Dostępny jest imbir świeży (w postaci startego kłącza) i suszony.

Imbir jest przyprawą, która może być używana do przyrządzania różnych napojów. Imbir jest doskonałym uzupełnieniem napojów i może być wykorzystywany między innymi do:

  1. “zimową herbatę” – połączenie zwykłej herbaty liściastej z dodatkami: obranym korzeniem imbiru, cynamonem, goździkami, cytrusami (np. pomarańczy lub cytryny); taka herbata ma silne działanie rozgrzewające
  2. “złote mleko” – mieszanka mleka z imbirem, kurkumą, miodem i olejem roślinnym, która według opinii wielu osób pomaga przy przeziębieniach
  3. napój pobudzający trawienie – składający się z z wody, cytryny i imbiru
  4. piwo imbirowe

Imbir może być składnikiem wielu potraw

Imbir może być stosowany w wielu przepisach. Jest świetny jako główny składnik lub jako dodatek do dań i smakuje wspaniale ze wszystkim, od makaronu po curry.

  • Zup
  • Sosów
  • Mięsa (jako składnik marynat)
  • Dżemów
  • Kompotów
  • Gotowanego ryżu (nadaje mu ciekawą, żółtą barwę)
  • Syropów
  • Ciast i ciastek
  • Pierników
  • Deserów

Zobacz:

BurnBooster
Moringa Actives
NuviaLab Keto
Co wspomaga odchudzanie

Autor publikacji

Specjalista zdrowia publicznego i dietetyki. Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Autor licznych publikacji z zakresu promocji zdrowego stylu życia, ochrony zdrowia i dietetyki.

Może Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *