koktajle odchudzające
Blog

Smaczne koktajle odchudzające – owocowe i warzywne

Naukowcy z Uniwersytetu w Ulm podczas Europejskiego Kongresu Otyłości w Genewie doszli w tym kontekście do ciekawych wniosków. Odkryli oni, że spożywanie koktajli bogatych w białko przyspiesza utratę wagi i redukcję tkanki tłuszczowej. Według badań, u 64 procent pacjentów z zespołem metabolicznym objawy zniknęły.

Koktajl odchudzający – co pić, żeby schudnąć?

We wspomnianych badaniach skupiono się na obniżeniu zużycia energii przy jednoczesnym zwiększeniu ilości białka w posiłkach, kosztem innych składników odżywczych. Co więcej, dwa z trzech obiadów zostały zastąpione koktajlami. Koktajl musiał być kompletnym posiłkiem, który dostarczał wszystkich wymaganych składników odżywczych, aby mógł spełnić swoje zadanie.

Polecamy: Tabletki na odchudzanie – ranking i opinie

Większość kalorii w diecie powinna pochodzić z węglowodanów, więc spożywanie tłuszczu z węglowodanami prowadzi do zmniejszenia apetytu. Zarówno tłuszcze, jak i węglowodany zawierają składniki znane jako kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do regulacji hormonalnej w organizmie. Tłuszcz dostarcza więcej energii niż białko, więc dodanie go do posiłku lub przekąski pomoże Ci szybciej poczuć się sytym.

Efekty bez zwiększania podaży białka

Warto zaznaczyć, że w badaniu wzięły udział również osoby, które ograniczyły spożycie kalorii poprzez zastąpienie dwóch posiłków koktajlem owocowo-warzywnym. Ponad 40% uczestników odniosło sukces w ciągu 12 miesięcy, włączając w to osoby, które tylko ograniczyły spożycie kalorii. Koktajle na odchudzanie mogą zawierać dowolny poziom białka, o ile tworzą ujemny bilans energetyczny spożywanego posiłku

Owoce, warzywa i szczypta przypraw są niezbędne w każdym posiłku. Warzywa natomiast powinny mieć pierwszeństwo. Przyprawy takie jak cynamon, imbir, papryka chili, kurkuma mogą nie tylko poprawić smak potrawy, ale również pomóc przyspieszyć metabolizm organizmu podczas odchudzania.

Dlaczego należy włączać zielone koktajle do diety – które owoce i warzywa głównie?

Koktajle warzywne i owocowe, gdy są przygotowane prawidłowo, pomagają w spalaniu tłuszczu szybciej, a jednocześnie promują wzrost mięśni. W związku z tym ich tworzenie będzie opierać się na pokarmach o wysokiej zawartości błonnika, takich jak owoce i warzywa. Należą do nich:

  • jarmuż, szpinak, kapusta (wszelkie odmiany), natka pietruszki, roszponka, rukola, seler naciowy i korzenny, a także marchew, awokado, pomidor, papryka (zwłaszcza czerwona), brokuły, kapusta,
  • cytrusy (zwłaszcza grejpfrut), truskawki, jabłka, porzeczki, żurawina, banany, maliny, jagody, ananas

Półpłynny posiłek z dużą ilością błonnika oczyści organizm ze zbędnych metabolitów, odbudowując mikroflorę jelitową.

Zasady przygotowywania koktajli

Zastanów się, jakie składniki powinny znaleźć się w aromatycznym, zdrowym smoothie. Oczywiście podstawą takiej przekąski będą owoce i warzywa. Idealnie jest wybierać warzywa sezonowe, które w danym momencie są dostępne na lokalnym rynku. Warto zwrócić uwagę, aby w każdym koktajlu znalazł się szpinak, rukola, roszponka czy jarmuż, które są szczególnie zielone i bogata w chlorofil.

Aby przygotować smaczny i zdrowy koktajl, możesz użyć dowolnej części kapusty (liście, łodygi, rdzenie). Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze i grejpfruty są doskonałym źródłem witaminy C i pomagają usunąć toksyny z organizmu. Działają również jako świetne diuretyki.

Zawierają dużo żelaza, witaminy K, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Przy robieniu smoothie koniecznie trzeba przestrzegać zasady spożywania co najmniej 400 gramów warzyw i około 200 gramów owoców każdego dnia. Pozwól więc, by warzywa częściej zastępowały owoce w Twoim smoothie.

Pozwól, aby to ostatnie było dodatkowym bonusem do owocowo-warzywnych smoothies na odchudzanie. Powinny one zawierać źródła zdrowych tłuszczów i białka, niezależnie od tego, czy robisz koktajle na śniadanie, czy koktajle do pracy, szkoły – oprócz owoców i warzyw.

Dobrym pomysłem jest dodanie do koktajli dietetycznych pokarmów bogatych w korzystne wielonienasycone kwasy tłuszczowe:

  • Orzechy (np. włoskie, brazylijskie, makadamia, laskowe, także w formie masła orzechowego),
  • Migdały,
  • Pestki (np. dyni),
  • Nasiona (np. chia, lnu),
  • Oleje roślinne (np. z orzechów włoskich, zarodków pszennych, awokado),
  • Awokado

Z kolei koktajle białkowe na odchudzanie powinny być uzupełnione niewielką ilością (czyli typowe 150-200 g) takich pokarmów jak:

  • Mleko i jego przetwory, np. kefir, jogurt, maślanka, mleko acidofilne, chudy twaróg
  • Napoje roślinne, np. ryżowy, owsiany, migdałowy,
  • Odżywka białkowa (np. z serwatki, grochu, ryżu, mięsa wołowego).

Koktajl oczyszczający z toksyn i odchudzający

Chlorofil zawarty w zielonych warzywach liściastych działa oczyszczająco na układ pokarmowy i krew. Nie inaczej jest z kapustą, którą najlepiej spożywać na surowo. Ogórek jest również doskonałym warzywem, które wspomaga usuwanie niepożądanych metabolitów z organizmu. Seler, zarówno korzeniowy, jak i liściasty wskazówki, jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i witamin, które pomagają usunąć toksyny z organizmu.

Z kolei głodówka może spowodować ketozę mięśniową. Ponieważ jednak, jak podkreśla mgr Magdalena Białkowska, „najlepszym detoksem jest zbilansowana i logiczna dieta (…)”, najlepszym napojem bazowym pozostaje woda.” Z kolei zielone koktajle na odchudzanie można spożywać raz na dzień.

Inne napoje, które mogą pomóc w walce z przybieraniem na wadze:

Woda z cytryną: „Jest doskonałym diuretykiem i detoksykantem (…). Cytryna, dzięki swoim fitoskładnikom, stymuluje utratę wagi i zwiększa ochronę antyoksydacyjną. Cytryny zawierają błonnik pektynowy, który ma działanie sycące i może zmniejszać łaknienie”

Przykładowe przepisy na koktajle odchudzające

Koktajle na odchudzanie muszą być zarówno smaczne, jak i pożywne, aby utrzymać sytość przez długi czas, pomimo płynnej formy posiłku. Poniżej przedstawiamy nasze ulubione przepisy na dietetyczne koktajle.

Aby przygotować dowolne z nich, wystarczy zmiksować wszystkie składniki w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli wolisz, aby Twoje smoothie było rzadsze, dodaj do niego odrobinę wody mineralnej. Ilości składników wskazane dla jednej porcji każdego smoothie są zawarte w poniższych przepisach.

Koktajl mleczno-bananowy z kakao

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka (najlepiej 1,5% tłuszczu) lub napoju roślinnego
  • 1 łyżeczka kakao w proszku
  • ¼ awokado
  • 1 garść roszponki
  • 1 łyżeczka masła migdałowego

Zielono-truskawkowe smoothie z orzechami

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 garści truskawek (można użyć mrożonych)
  • 2 garści szpinaku (można użyć mrożonego)
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 1 szklanka napoju migdałowego

Koktajl a’la pina colada

Składniki:

  • 2 plastry ananasa
  • 1 pietruszka
  • 1 garść szpinaku
  • 1 mały jogurt naturalny (150 g)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • ¼ awokado

Orzechowy koktajl z twarożkiem

Składniki:

  • Plaster twarogu chudego (ok. 50 g)
  • 2 łyżeczki masła migdałowego
  • 1 garść jarmużu
  • 1 banan
  • 1 gruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 daktyle suszone

Jesienny koktajl proteinowy z cynamonem

Składniki:

  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 3 śliwki suszone
  • 1 szklanka napoju roślinnego (dowolnego)
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Owsiany koktajl z borówką

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 garście borówek
  • 2 garście jarmużu
  • 2 łyżki migdałów
  • ½ łyżki miodu

Daktylowy koktajl z orzechami

Składniki:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 4 daktyle suszone
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka masła migdałowego
  • 1 łyżka rodzynek suszonych
  • 1 łyżka orzechów laskowych

Smoothie gruszkowe z dawką selenu

Składniki:

  • 3 garście szpinaku
  • 2 gruszki
  • 1 banan
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 orzechy brazylijskie

Banan i mango w koktajlu

Składniki:

  • 1 banan
  • ½ mango
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka migdałów
  • ¼ awokado
  • 1 garść roszponki

Czerwone smoothie warzywne

Składniki:

  • 1 burak
  • 1 szklanka napoju migdałowego
  • 2 garście malin
  • 1 marchew
  • 1 łyżka orzechów włoskich

Marchewkowe smoothie z selerem

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • ½ pomarańczy
  • 1 szklanka napoju owsianego
  • 1 łyżeczka masła migdałowego

Koktajl jabłkowo-pietruszkowy z jarmużem

Składniki:

  • 2 garście jarmużu
  • 1 jabłko
  • 2 pietruszki
  • 1 marchew
  • 2 różyczki brokułu
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 szklanka napoju ryżowego

Smoothie z gruszki i pietruszki

Składniki:

  • 1 gruszka
  • 2 pietruszki
  • 1 plaster selera korzeniowego
  • 2 łyżki migdałów
  • 1 szklanka napoju owsianego

Włoszczyzna w koktajlu

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 plaster selera korzeniowego
  • 1 garść lubczyku
  • 1 garść szpinaku
  • 1 szklanka napoju owsianego
  • 1 łyżka orzechów laskowych

Ewa Saniewska

Specjalista medycyny estetycznej i dermatolog. Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego na Wydziale Lekarskim. Prowadzi swoją klinikę w centrum Krakowa.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *