Nadwaga jest konsekwencją dostarczania organizmowi większej ilości energii, niż jest on w stanie przetworzyć. Zapotrzebowanie na energię zmienia się w zależności od wielu okoliczności, w tym aktualnej wagi i stylu życia. Ciężki wysiłek fizyczny lub uprawianie sportu generuje więcej energii niż kilkuminutowy spacer.
Zapotrzebowanie organizmu na energię jest różne w zależności od płci (kobiety potrzebują mniej energii niż mężczyźni) i zmienia się wraz z wiekiem. Z wiekiem nasz organizm potrzebuje mniej energii, dlatego kaloryczność naszych posiłków powinna być z czasem zmniejszana. Jeśli nie będziemy przestrzegać tej zasady, po pewnym czasie nabawimy się nadwagi.
Nie musisz przechodzić na drakońską, czasochłonną dietę. Wystarczy, że wprowadzisz kilka zmian w stylu życia i włączysz do swojej codziennej rutyny produkty wspomagające odchudzanie. Oczywiście nie są to magiczne pigułki, które zagwarantują Ci utratę wagi, ale ich regularne stosowanie pobudzi Twój metabolizm i pomoże Ci szybciej spalać komórki tłuszczowe.
Spis treści (rozwiń)
Jakich produktów unikać
Aby pomóc sobie w odchudzaniu, należy unikać następujących produktów: rzeczy zawierających cukier i mąkę pszenną, alkoholu i innych używek, fast foodów, szybkich posiłków z gotowych składników, zwłaszcza tych zawierających konserwanty, barwniki i ulepszacze. Jedząc je, nie tylko dostarczasz swojemu organizmowi pustych i bezużytecznych kalorii, ale także pozwalasz na gromadzenie się toksyn w swoim organizmie.
Nagromadzone od wewnątrz szkodliwe substancje chemiczne stopniowo Cię zabijają. Na początku możesz niczego nie zauważyć, ale z czasem, jedząc kilka razy dziennie zakazane produkty, będziesz czuł się coraz gorzej. Stracisz energię, będziesz mieć trudności z koncentracją uwagi i logicznym myśleniem. Twój organizm zacznie magazynować wodę, więc będziesz mieć wzdęcia.
Żywność o dużej zawartości tłuszczu i cukru, np. fast foody, prowadzi do długotrwałych uszkodzeń organizmu, których można doświadczyć, jedząc śmieciowe jedzenie. Długotrwałe narażenie na działanie zanieczyszczeń może prowadzić do poważnych chorób. Jeśli nadal szukasz idealnej diety, zacznij od oczyszczenia organizmu z toksyn, a następnie jedz pożywne posiłki, będąc aktywnym fizycznie
Najlepsze produkty na odchudzanie
Dodanie do posiłków wymienionych poniżej produktów może pomóc w szybszej utracie wagi. Wszystkie są łatwo dostępne i naturalne. Nie musisz kupować suplementów ani tabletek, aby schudnąć. Przyjrzyj się temu, co masz pod ręką i zastanów się, jak możesz to lepiej wykorzystać.
Polecamy: tabletki na odchudzanie
Awokado
Owoc ten jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (które wspomagają funkcjonowanie metabolizmu organizmu), minerały (takie jak potas i magnez) oraz witaminy (C i E). Może pomóc w utracie wagi. Według badań osoby, które spożywają je codziennie, ważą mniej. Co więcej, amerykańskie badania wykazały, że po spożyciu połowy awokado dziennie przez kilka tygodni, obwód brzucha zmniejsza się o 2 centymetry.
Imbir
Jest to substancja o silnym działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybicznym. Pomaga szybciej spalać tłuszcz dzięki obecności gingerolu. Można go dodawać do posiłków i innych napojów. Poprawia trawienie i metabolizm, pobudzając pracę układu pokarmowego.
Kurkuma
Żółtopomarańczowa przyprawa o wyjątkowym kolorze i smaku, powszechnie dostępna w postaci sproszkowanej..
Kurkuma, w postaci nalewki lub ekstraktu, jest stosowana od tysięcy lat w leczeniu problemów trawiennych, takich jak nudności i wymioty. Na początek, kurkuma znacząco pobudza układ trawienny. Pobudza wytwarzanie płynów trawiennych i żółci, które są niezbędne podczas metabolizmu tłuszczów i białek, aby stymulować przemianę materii..
Wspomaga i reguluje trawienie poprzez działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Zapobiega zaparciom, wzdęciom i innym problemom trawiennym poprzez hamowanie zaparć. W badaniach wykazano, że regularne spożywanie kurkumy obniża poziom tłuszczu i lipidów w organizmie, poprawia poziom cukru we krwi, wzmacnia zdrowie serca i sprzyja utracie wagi.
Chili
Papryczki chilli są znane ze swojego pikantnego smaku. Ten wyjątkowy smak zawdzięczają kapsaicynie. Ten związek chemiczny ma wiele efektów, z których jeden przyciąga uwagę wielu osób próbujących schudnąć.
Chili można dodawać do każdego posiłku, ponieważ zwiększa metabolizm, a kapsaicyna poprawia przemianę materii.
Chili obniża poziom cholesterolu, zmniejszając stężenie trójglicerydów we krwi i wspomagając spalanie tłuszczu..
Cynamon
Cynamon ma silny, słodki smak i jest używany do wielu potraw. Ma przyjemny zapach, który nie jest przesadnie mocny ani ostry. Wpływa on na poziom cukru we krwi poprzez zwiększenie produkcji insuliny i metabolizowanie glukozy. Rozgrzewa ciało od wewnątrz, a w rezultacie wspomaga spalanie tłuszczu.
Olej kokosowy
Oleju kokosowego można używać jako zamiennika masła lub oliwy z oliwek podczas pieczenia chleba lub przygotowywania sałatek, a także do smażenia warzyw i ryb. Doskonale sprawdza się w redukcji tkanki tłuszczowej.
Jest doskonałym źródłem tłuszczów nienasyconych, które szybko zaspokajają głód, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Dzięki temu, że jest to pokarm bogaty w składniki odżywcze, spożywamy mniej kalorii w ciągu dnia. Po zjedzeniu posiłku zawierającego ten tłuszcz nie czujemy głodu przez długi czas.
Olej ten zawiera również trójglicerydy, które są szybko przekształcane w energię, co sprzyja redukcji masy ciała. Wynika to z faktu, że nie tworzy on tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha.
Jajka
Chociaż może być trudno uznać jajka za typowy produkt odchudzający, zawierają one dużo białka, które pomaga kontrolować głód. W jednym z badań kobiety z nadwagą, które jadły jajka na śniadanie, schudły dwa razy bardziej (zmniejszył się obwód talii) niż te, które zaczynały dzień od kanapki. Ponadto jaja są doskonałym źródłem witamin (A, B12, D), minerałów (selen, fosfor) i przeciwutleniaczy. Zawierają cholinę, która jest ważna dla prawidłowego metabolizmu.
Nasiona chia
Nasiona chia są maleńkie, a mimo to zawierają mnóstwo ważnych minerałów i przeciwutleniaczy. Nasiona chia są skarbnicą ważnych składników odżywczych, zapewniając znaczące korzyści dla zdrowia. Nasiona chia są bogate w błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3, które wspomagają trawienie. Sprawiają też, że ludzie czują się syci przez długi czas, więc dodaj łyżkę lub dwie do ulubionych posiłków. Podjadanie w ciągu dnia stanie się mniej atrakcyjne.
Nasiona chia, podobnie jak inne nasiona, zawierają dużo tłuszczów i białka. Można je wykorzystać między innymi do zagęszczania puddingu lub dodawać do jogurtu. Ponadto są wspaniałą posypką do sałatek i dipów.
Zobacz:
BurnBooster
Moringa Actives
NuviaLab Keto
Slimdropico
Easy Black latte
Specjalista zdrowia publicznego i dietetyki. Absolwent Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Autor licznych publikacji z zakresu promocji zdrowego stylu życia, ochrony zdrowia i dietetyki.